Artikelen

Afvallen: waarom lukt het deze keer wel?

Eigenlijk moet de titel van dit artikel zijn: gezond afvallen, want daar gaat het natuurlijk om. Afvallen moet op een gezonde, verantwoorde en vooral duurzame manier plaatsvinden. Tijdens (of na) de gezellige decembermaand waarbij je de grenzen van het toelaatbare meestal een paar keer
  overschrijdt, is het tijd om vol energie tot een gezonde balans te komen. Maar hoe doe je dat?

Vermijd suiker en koolhydraten

Suiker is een hot topic wereldwijd, zo is er een film over gemaakt (That Sugar Film van de Australisch Damon Gameau) waarin het gebruik en de impact van verborgen suikers wordt aangetoond. De tv-chefkok Jamie Oliver probeert zelfs de Engelse wet aan te passen om het gebruik van suiker in schoolmaaltijden aan te pakken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat overconsumptie van suiker de belangrijkste reden is van overgewicht. Suikers dienen te allen tijde vermeden te worden als je gezond wilt afvallen. Feit is dat geraffineerde suikers in heel veel kant en klaar producten zitten, dus ook daar kun je beter vanaf blijven.

Veel mensen hebben brood, pasta, aardappels, pizza noedels en rijst al uit de dagelijkse routine geschrapt. Maar in ons hoofd zijn koolhydraten vaak nog steeds de primaire energiebron.  Het blijkt lastig om er altijd vanaf te blijven en het vergt een creatieve inspanning om de energie uit andere gezonde voedingsbronnen te halen. Makkelijk gezegd natuurlijk maar wat is dan wel goed ter vervanging van koolhydraten? En wat zorgt er voor dat het afvallen dit keer wel lukt?

Eet gezonde vetten en eiwitten in plaats van koolhydraten

Koolhydraatrijk voedsel als energiebron zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stijgt. Hierdoor wordt opslag van lichaamsvet gestimuleerd en zal je in gewicht toenemen. Gezonde vetten zorgen niet voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel waardoor je lichaam gewoon vet kan verbranden. Daarom zijn gezonde vetten een betere energiebron dan koolhydraten als je gezond wilt afvallen. Zorg dat je je energie haalt uit gezonde vetten of eiwitten en niet uit koolhydraten of suikers, dan zal het afvallen wel lukken. Voorbeelden van voedingsmiddelen met gezonde vetten zijn vette vis, omega 3 eieren, ongebrande noten, vlees mits van goede kwaliteit, dus het liefst gras gevoerd of biologisch.

Elimineer dagelijkse stress

De twee bovenstaande afvaltips zijn goed en je hebt ze zelf in de hand. Ze zijn echter volstrekt kansloos als je tip nummer 3 in de wind slaat. Een beetje gezonde spanning af en toe is niet erg. Maar wanneer is spanning nog gezond voor je en wanneer brengt het gezondheidsrisico’s met zich mee? Stress is de reactie van je lichaam die optreedt als er zich een gevaar voordoet. Het maakt niet uit of dit gevaar ‘echt’ is of dat je je het gevaar inbeeldt. Om gezond af te vallen is het echter belangrijk dat je deze stress niet teveel hebt in je dagelijks leven. Het is namelijk niet bevorderlijk voor gewichtsverlies. Tip: Ontspan, lees een boek, ga knutselen, bewegen in de buitenlucht of wat het ook is waar jij van ontspant. En bovenal lach elke dag heel veel. Zelfs een neplach ontlaadt de stress uit je lijf.

Ben jij opzoek naar supplementen die jou kunnen helpen bij het afvallen? Klik dan hier.

                                                                                                                                                         


Voor altijd slank

Afvallen is al een behoorlijke klus op zich, maar iedereen die het ooit succesvol geprobeerd heeft, weet dat de echte uitdaging pas begint in de weken nadat je je ideale gewicht hebt bereikt. Inderdaad, voor de rest van je leven slank blijven, daar ligt de echte uitdaging. Dat horen mensen niet graag, want het betekent voor velen dat ze hun leven lang zullen blijven moeten werken om hun slanke figuur te behouden. De volgende handige tips kun je gebruiken om afvallen blijvend te maken.

Tip 1: Verander je mindset
Voordat we beginnen met het geven van concrete voedingstips, is het belangrijk om eerst te kijken naar je mindset. Dit is, om het even vaag te houden, hoe je naar de dingen kijkt. Kijk je naar gezond eten zoals je naar een zware taak kijkt, dan wordt het moeilijk om vol te houden. Wat je moet proberen, is gezond eten en afvallen te zien als een levensstijl. Kijk uit naar je volgende gezonde maaltijd, gebruik die kans om creatief te zijn in de keuken, verheug je op je volgende 
sporttraining, en doe je best om een gezonde levensstijl vanzelfsprekend te maken. Wanneer je immers voor de rest van je leven slank wilt zijn, dan horen die dingen deel uit te maken van je dagelijkse routine. Zie je op tegen de dingen die je elke dag hoort te doen, dan verlies je gegarandeerd de motivatie om door te zetten.

Tip 2:  Eet natuurlijk en koolhydraatarm
De kern van je dieet hoort op deze twee pijlers te steunen: natuurlijke voeding en 
koolhydraatarme eetgewoonten. Natuurlijke producten zijn producten die recht uit de natuur komen en geen (of minimale) verwerking hebben ondergaan. Het zijn vaak de eenvoudigste producten in de supermarkt, en ze komen in de minst flashy verpakkingen, maar vaak zijn het ook de gezondste. Natuurlijke voeding bevat geen artificiële toevoegingen zoals smaakversterkers, bewaarmiddelen en kustmatige zoetstoffen.

Wanneer je echt wilt afvallen is natuurlijk eten echter niet genoeg. Sommige natuurlijke producten bevatten namelijk erg veel koolhydraten en dat zijn echte dikmakers. Denk maar aan aardappels, rijst en andere granen. Allemaal natuurlijke producten waar je toch beter niet te veel van kunt eten als je gezond gewicht wilt verliezen en voor altijd slank wilt blijven. Daarom moet je naast natuurlijk voedsel ook voedsel kiezen dat koolhydraatarm is. Vlees, vis, eieren en avocado zijn uitstekende keuzes: ze zitten stuk voor stuk boordevol gezonde vetten en eiwitten, maar bevatten weinig koolhydraten. Wanneer je je ideale gewicht eenmaal hebt bereikt, kan je wel weer wat meer koolhydraten gaan eten, maar zorg er wel voor dat je op je hoede blijft.

Tip 3: Weg met frisdrank! Vanaf nu enkel water
Je kan wel natuurlijk eten en je best doen om weinig granen en aardappelen te eten, maar wanneer je de gewoonte hebt om liters frisdrank op een dag te drinken, moet je dat probleem eerst aanpakken. Voordat je ook maar iets anders aan je eetgewoonten verandert, dient frisdrank uit je dagelijkse eetgewoonten verbannen te worden. Frisdrank is een enorme bron van geraffineerde koolhydraten, en daarvan word je dik. Drink in plaats van frisdrank enkel nog water, en je zal merken dat je vanzelf afvalt en 
slank blijft.

Wil je meer tips om af te vallen? Klik dan 
hier.

                                                                                                                                                         


Vijf tips om je metabolisme een boost te geven

Wil je afvallen, dan kan je metabolisme je grootste bondgenoot of je ergste vijand zijn. Je hebt mensen die kunnen eten wat ze willen zonder aan te komen: zij hebben waarschijnlijk een erg snel metabolisme. Maar je hebt ook mensen die veel moeite moeten doen om af te vallen, zonder succes. Waarschijnlijk is hun metabolisme wat trager.
Maar niet getreurd, want welk metabolisme jij ook hebt, je kan je eigen metabolisme een duwtje in de rug geven door volgende tips toe te passen in je dagelijks leven.

Tip 1: sla je ontbijt niet over!
Men zegt niet zomaar dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Als je je ontbijt overslaat, kan je lichaam niet op een goede manier aan de dag beginnen. Je hebt namelijk heel wat energie nodig om de eerste uren van de dag door te komen. Als je geen ontbijt neemt, dan blijft je metabolisme tot aan de lunch in slaap-modus, en dat wil je absoluut vermijden, want tijdens die eerste uren van de dag verbrand je dan nauwelijks vet. Sla je ontbijt dus niet over en laat je lichaam meteen weten dat het zich moet voorbereiden op een actieve dag. Neem de tijd voor een gezond en gevarieerd ontbijt, zodat je metabolisme al vanaf het begin een echte boost krijgt.

Tip 2: drink water
Je metabolisme is een ingewikkeld systeem van chemische reacties in je lichaam. Je hoeft echter enkel te weten dat veel van die chemische reacties water nodig hebben om goed te werken. Water is met andere woorden een essentiële brandstof om je metabolisme goed te laten werken. Drink je voortdurend water, dan krijgt je metabolisme een echte boost. Bovendien help je je lichaam zo ook met het wegspoelen van alle mogelijke afvalstoffen, wat helpt als je bezig bent met afvallen.

Tip 3: eet pikant voedsel
Dit klinkt misschien gek, maar onderzoek wijst keer op keer uit dat pikant voedsel je kan helpen bij het boosten van je metabolisme. Eigenlijk is het ook best logisch: wanneer je pikant voedsel eet, krijg je het vaak warm. Die warmte wordt door je lichaam geproduceerd als reactie op de pikante stoffen en het produceren van hitte kost nou eenmaal energie. Die energie wordt door je metabolisme geleverd, en dus zorgt het eten van pikant voedsel zoals pepertjes voor een boost.

Tip 4: eet veel eiwitten
Proteïnen zijn gezond voor iedereen, en ze hebben een plaats in ieder dieet, maar er is meer. Het kost namelijk veel energie voor je lichaam om een proteïne af te breken tot bruikbare bouwstenen. Die energie moet –je had het vast al geraden- komen van je metabolisme. Probeer aan elke maaltijd een gezonde bron van hoogwaardige eiwitten toe te voegen en je zal merken dat je metabolisme een echte  boost krijgt.

Tip 5: sport en beweeg
Je dacht er misschien aan te ontkomen, maar zo eenvoudig is het niet: wie zijn of haar metabolisme echt een versnelling hoger wilt schakelen, kan maar beter voldoende bewegen. Je hoeft geen fervente sportschoolbezoeker te worden om je metabolisme wat te boosten, maar enkele actieve hobby’s zullen je zeker goed doen! Ben jij op zoek naar voedingsstoffen voor een fit lichaam? Klik dan hier

                                                                                                                                                   


Hoe een eiwitrijk dieet je kan helpen afvallen

We hebben steeds meer kennis over voeding. Waar men vroeger calorieën telde, honger diëten volgde, en vetvrij at, weten we nu wel beter. 
Het enige dat echt werkt is een gezonde leefstijl op basis van natuurlijke voedingsmiddelen dat arm is aan koolhydraten en 
rijk aan eiwitten en gezonde vetten. 

Koolhydraten
In ons westerse voedingspatroon zijn wij gewend om bij elke maaltijd snelle koolhydraten te nuttigen. Brood, rijst, aardappelen, pizza, pasta en ontbijtgranen. Deze zorgen echter voor pieken in onze bloedsuikerspiegel waardoor vet verbranden erg lastig gaat. Ook zorgen ze ervoor dat we gedurende de dag vaker moe zijn en weinig energie hebben. Je hebt wel koolhydraten nodig om voldoende energie binnen te krijgen, maar als je voldoende groenten en fruit eet, krijg je er voldoende binnen. Om succesvol af te slanken is het ideaal als je voedsel voor 10 – 30 % uit koolhydraten bestaat. 

Eiwitten
Je kunt veel beter eiwitten en vetten eten als je een gezond en slank lichaam wilt. Deze zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel en geven geleidelijk energie.
Eiwitten bestaan uit aminozuren. Dit zijn aaneengeschakelde bouwstenen. Voor je lichaam is het moeilijk om deze ingewikkelde stoffen af te breken. Maar eigenlijk komt dit ook goed uit want daardoor verbrand je meer calorieën als je eiwitten eet.
Ook helpen 
eiwitten je met afvallen doordat ze ervoor zorgen dat je spiermassa opbouwt en kunt behouden. In rust hebben je spieren ook energie nodig, zelfs dan verbranden zij calorieën. Eiwitten houden ze gezond en zorgen er dus voor dat jij zonder moeite extra calorieën kunt verbranden. Ideaal is als je voeding voor 20 – 40% uit eiwitten bestaat.

Vetten
Vaak wordt gedacht dat vetten ongezond zijn. Ze zijn erg negatief in het nieuws geweest de afgelopen jaren. Gelukkig wordt steeds duidelijker dat juist de vetten het belangrijkste onderdeel van ons voedingspatroon zijn.Als je gezonde vetten eet, uit natuurlijke producten zal je lichaam deze vetten direct gebruiken als energie en dus niet op slaan, zoals vaak gedacht wordt. Je voeding zou in het beste geval voor 40 – 60% uit gezonde vetten moeten bestaan. Ongezonde transvetten zal je wel moeten vermijden. Deze zorgen voor overgewicht en gezondheidsproblemen.

Als je op een gezonde manier af wilt vallen is het daarom belangrijk dat je ervoor zorgt dat je uitgebalanceerd eet. Zorg ervoor dat je voedingspatroon uit de volgende voedingsmiddelen bestaat: vlees, vis, ei, noten, groenten, fruit, quinoa, zoete aardappelen, oliën, zaden, pitten en havermout.Als je het afslanken wilt versnellen kun je het beste krachttraining doen om spieren op te bouwen. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je kunt verbranden in rust en hoe 
sneller je dus afvalt. Neem na het sporten een verse shake en vul dit aan met eiwitpoeder voor een extra snel herstel van je spieren. Voor dat je het weet is jou lichaam helemaal in vorm!

Kun jij wel wat extra hulp gebruiken bij het afvallen? Klik dan hier.